Skip to main content

Tomatid purki

 Sel aastal sattusin mõnusalt hoogu tomatite kasvatamisega. See oli muidugi ühel eesmärgil - teha ise tomatipüreed, mida toiduvalmistamisel kasutada. 

Proovisin erinevate maitsetaimedega juba kohe purki pannes maitsetstada, et hiljem oleks ainult näiteks hakklihaga ära segada ja natukene soola-pipart ja toit valmis. 

Kuidas siis teha mõnusat tomatipüreed?

1. Puhasta tomatid rohelistest südamikest.

2. Pane tomatid keema. Mina vett ei lisanud, kuna tomatitest tuleb juba väga palju vett, mille aurustumine võtab väga palju aega. 

3. Keeda tomateid, kuni enamus vesi on väljas. Vahepeal surusin tomateid puruks, et vesi paremini eralduks. 

4. Võta pott tulelt ning lase läbi sõela tomatid. Selliselt saab eraldada kõik seemned ja koored.

5. Pane püree uuesti keema ning jälgi, et põhja ei kõrbeks. Keeda kuni on alles paksemapoolsem püree. Vahel olen ka seisma jätnud potti ja siis seda vesist pealmsit osa ära valanud. 

Kui soovid lisada maitseaineid, siis nüüd on hea aeg. Mina olen maitsetaimed seganud püree hulka ning lasknud veel saumiksriga kõik peeneks. 

6. Puhasta purgid ja kaaned ning vala püree purkidesse. 






Kõige parem on muidugi kasutada lihatomateid püree tegemiseks. Kõige kehvem on teha kirsstomatitest, kuna neid on väga palju vett ja püreed tuleb sealt väga vähe. Kuna mul oli lihtsalt kõiki tomateid väga palju üle, siis panin kõike segamini. 

Toidud, kus mulle väga meeldib kasutada omatehtud tomatipüreed:
- pasta bolognese
- lasanje
- lihapallid tomatikastmes
- borši või seljanka supp 

Tomatite kasvatamine ja nendega mässamine hiljem, et nad purki jõuaks on tükk tööd, kuid minu jaoks on see mõnus võimalus süüa toitu, mida ise olen kasvatanud. Kogu see tegutsemine kasvuhoones ja köögis on pigem puhkus, kui töö. 

Comments

Popular posts from this blog

vanadus

Ma pole eriti suur sünnipäevade pidaja, kuid perele tuleb ikka süüa pakkuda ja neid vastuvõtta sünnipäeva puhul. Mulle on hakanud meeldima stiilipeod.Võrreldes tavalise söömisega on see ausalt öeldes on see palju toredam ja lõbusam. Nii siis, selle aasta teemaks sai "Kolhoosi parim traktorist". Mu pere on ikka ütlemata tore ning kõik olid nii vahvalt ettevalmistanud. Pildid räägivad rohkem kui mu ritta seatud sõnad...

teekonnal

 Kolm aastat tagasi proovisin jätkata oma blogimise harjumusega. Mulle meeldib asju üles kirjutada. Kõige enam sellepärast, sest nii tore on aeg ajalt ajas tagasi vaadata.  2016 kolisin ma Tallinnast tagasi maale. Blogimisejärg jäi siis katki, kuid püüan seda taastada. Elan endiselt selles samas majas, kuhu 2016 kolisin.  Väga palju on vahepeal muutunud. Nii selles majas kui minu peres. Sel ajal ei osanud ilmselt unistada sellest elust, mis mul on praegu. Võin elada koos imelise abikaasaga ning viia ellu oma unistusi.  Nii nagu ma seda blogi toona alustasin - selliselt tahan ka jätkata. Jäädvustades erinevaid tegevusi meie kodus, mida nüüd koos hubby 'ga koos loome ja kujundame.

Kevadised toimetused

Kevadiste toimetuste aeg on ammu käes. Mina alustasin see aasta veidi hiljem seemnete külvamisega. Mulle tohutult maitsevad kodused tomatid. Terve talveperiood on minu jaoks üks suur piin poest tomateid osta. Sel aastal läksin kuidagi eriti hoogu oma tomatitega. Nimelt aitas sellele kaasa ka mu armas memm, kes oli ka meie jaoks külvanud tomateid. Minuni jõudsid nad siis kui oli vaja neid hakata ümber istutama. Ise jõudsin istutada kolme sorti tomateid. Memmelt sain veel juurde 6 erinevat sorti. Vahepeal jõudsin üle ka lugeada ning ca 70 taimekest siin aknalaudadel sirgumas.  Eelmisel aastal avastasin enda jaoks veel ühe olulise asja tomatite juures. Nendest saab teha ise imemaitsvat tomatipüreed ning talvel on seda võrratu kasutada igalpool toitudes. Meie kodus on lemmikuks saanud lihapallid tomatikastmes.  Eelmise aasta tomatikastmed said juba enne jõule kõik otsa. See pani mind sel aastal veel rohkem mõtlema tomatite kasvatamise peale selliselt, et saaks oleks ikka korralik....